Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Om webbplatsen

I november är det 150 år sedan riksdagen beslutade att kvinnor skulle få samma rätt som män att avlägga universitetsexamen inom alla områden utom teologi och juridik. Lunds universitet vill uppmärksamma denna revolutionerande händelse genom att sprida ljus över de kvinnliga pionjärer som banade vägen för ett jämställt universitet.  

Idag, när 57 procent av Lunds universitets studenter är kvinnor, kan det vara svårt att föreställa sig hur det var för Hedda Andersson, som under några år på 1880-talet var den enda kvinnan som studerade i Lund. Då hade akademin varit helt dominerad av män sedan universitetet grundades 1666 och det skulle dröja ytterligare många år innan kvinnor kunde ta sig fram på lika villkor. 

Denna webbplats/digitala utställning finansieras av Rådet för jämställdhet och lika villkor. Den beskriver de lagändringar som banade väg för kvinnors rättigheter och möjligheter inom både akademi och yrkesliv. Den beskriver också hur de tidiga studentskorna slöt sig samman och steg för steg tog sig in på ett traditionellt mansdominerat område. Framförallt vill den belysa kvinnliga pionjärer och deras fantastiska gärning. 

September 2023

Erik Renström

Rektor för Lunds universitet

 


De kvinnliga pionjärerna på kollaget på webbplatsens öppningssida är från vänster: Elsa Collin, Hedda Andersson, Hildegard Björck, Hildur Sandberg och Hilma Borelius