Sjuksköterskeutbildning i Lund
En utbildning som i dag är en etablerad del av Lunds universitet men som ända fram till 1998 låg i annan regi är den till sjuksköterska. Detta trots att kvinnlig vårdpersonal i någon form då redan hade existerat i universitetets absoluta närhet – nämligen vid universitetssjukhuset – i flera hundra år. Redan vid inrättandet av Lunds första universitetssjukhus 1768 hade en ”sjukvakterska” vid namn Elna Carls hört till den första fasta personalen.
Det skulle dock ta lång tid innan sjuksköterskeutbildningen blev mer formaliserad i Sverige, och det dröjde till exempel ända till 1957 innan sjuksköterskorna fick en särskild yrkeslegitimation (detta kan jämföras med att sjukgymnaster redan 1887 hade fått en sådan). Då fanns i vart fall alltsedan 1892 en mer organiserad, om än ursprungligen mycket kort, sjuksköterskeutbildning i Lund. Formell huvudman för denna var landstinget, men eftersom utbildningen var förlagd till lasarettet i Lund utfördes den rimligen i stor utsträckning av läkare där som parallellt var lärare vid universitetets medicinska fakultet.
Sjuksköterskeskola på Paradisgatan
Som resultat av ett privat initiativ 1901 kunde man 1903 inrätta en särskild sjuksköterskeskola i lokaler på Paradisgatan (vid dåvarande sjukhusområdet): Södra Sveriges Sjuksköterskehem (SSSH). Landstinget var fortfarande uppdragsgivare, men utbildningen drevs i form av en enskild förening med en universitetsprofessor, kirurgen Jacques Borelius, som ordförande. Kurserna var ursprungligen tvååriga men förlängdes i mitten av 1920-talet till tre år. Vid ungefär samma tid flyttade man till nya lokaler på Helgonabacken. 1970 överfördes utbildningen så i landstingets egen regi (under namnet Sjuksköterskeskolan SSSH) för att senare omvandlas till Vårdhögskolan, vilken i sin tur 1998 blev en del av Lunds universitet.
Fredrik Tersmeden